Blog ini memcangkupi segala aspek umrah... insyallah

  • Breaking News

    Monday, January 10, 2011

    Kenali 2 Superfoods dalam Al-Quran [1 Attachment]




    BAB 1: KURMA

    Pengenalan

    Kurma merupakan tumbuhan yang tidak asing dalam kalangan penduduk negara
    kita terutamanya apabila menjelang Ramadan. Kurma merupakan hidangan wajib
    ketika berbuka puasa. Kurma atau tamar atau istilah saintifi knya, phoenix
    dactyloferal merupakan sejenis tumbuhan yang mempunyai khasiat yang begitu
    banyak kepada umat manusia.

    Disebabkan kepentingannya juga, Allah SWT telah menyebut kalimah kurma
    sebanyak 21 kali dalam al-Quran. Firman Allah SWT dalam surah Maryam ayat
    25-26 yang maksudnya:

    Dan gegarlah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah
    tamar yang masak. Maka, makanlah dan minumlah serta bertenanglah hati
    daripada segala yang merunsingkan.
    (Maryam : 25)

    Maka daripada ayat ini, kita dapati dengan jelas Allah SWT mengarahkan
    Mariam a.s supaya memakan buah kurma untuk mengurangkan kesakitan bersalin
    dan menenangkan hati beliau ketika hendak melahirkan Isa a.s. Sekiranya ada
    buah yang lebih baik daripada kurma untuk menahan kesakitan bersalin nescaya
    Allah SWT akan mengurniakan buah tersebut kepada Mariam, tetapi ternyata
    tidak ada buah yang lebih baik daripada kurma di dunia ini untuk memudahkan
    proses bersalin.

    Selain ini, diriwayatkan juga kurma terutamanya kurma Madinah sangat
    digemari oleh Rasulullah SAW. Antaranya terdapat hadis daripada Sa'ad r.a.
    yang bermaksud:

    Rasulullah SAW pernah bersabda: "Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma
    antara La Bataiha (dua tanah tidak berpasir di Madinah) pada waktu pagi,
    maka racun tidak akan dapat memudaratkannya sampai petang." (Sahih Muslim:
    no 3813)

    Terdapat pelbagai jenis kategori kurma. Ketika muda kurma dipanggil balah,
    manakala ketika mekar kurma dipanggil ruthob, ketika masak, kurma dipanggil
    tamar dan kurma kering yang keras pula dipanggil labanah. Semua jenis kurma
    ini mempunyai khasiat yang tersendiri.

    Kandungan Nutrien

    Ramai yang tidak mengetahui bahawa kurma sangat kaya dengan zat galian dan
    vitamin. Antara zat galian dan vitamin yang terdapat dalam kurma ialah
    kalsium, zat besi, kalium, vitamin A, B, B1, B2, B3, vitamin C dan E. selain
    itu, kurma juga mengandungi unsur bebas lemak dan bebas kolesterol, asid
    amino triptofan, glukosa dan sukrosa.

    Khasiat Kurma

    Kurma mempunyai khasiat yang banyak. Antaranya kurma mampu mengelakkan
    penyakit, menyembuhkan penyakit, memudahkan proses bersalin, memudahkan
    pencernaan dan banyak lagi.

    1.2.1 Kurma mengelakkan penyakit

    Zat galian seperti kalium, kalsium, zat besi boleh menyihatkan sel darah
    merah dan seterusnya mengurangkan risiko sakit jantung dan diabetes. Kurma
    juga mempunyai serat yang tinggi di samping nutrien yang disebutkan tadi.
    Semua zat galian yang terdapat dalam kurma amat membantu dalam mencegah
    penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis. Kenyataan ini dikuatkan
    lagi dengan kenyataan daripada Prof. Madya Asiah Mohd Zain, pensyarah
    Jabatan Sains Makanan, Fakulti Sains Makanan dan Bioteknologi UPM, "Daripada
    segi perubatan, amalan memakan kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko
    seseorang itu diserang penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis
    kerana kurma mengandungi zat galian seperti kalium, kalsium dan zat besi
    yang boleh menyihatkan sel darah merah."

    1.2.2 Menyembuhkan penyakit yang kronik

    Selain itu, kurma juga mengandungi protein dan garam galian yang
    menghentikan tindak balas luar biasa yang dicetuskan oleh gluten di dalam
    usus kecil. Tindak balas itu jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran
    sel darah putih secara berlebihan. Selain gangguan usus, jus kurma berkesan
    untuk mengatasi masalah sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak sesuai
    diamalkan oleh mereka yang mengidap penyakit diabetes kerana boleh
    mendatangkan kesan yang lebih serius. Jus kurma juga merupakan penawar
    mujarab dalam perubatan tradisional untuk mengatasi masalah insomnia. Bagi
    mereka yang mengalami masalah batuk, jus kurma sesuai untuk diamalkan kerana
    kandungan gula dalam buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam
    kerongkong sekali gus menghentikan batuk.

    1.2.3 Memudahkan proses bersalin

    Bagi perempuan dalam pantang yang kehilangan darah, zat besi dan kalsium
    dalam kurma sangat membantu untuk menambahkan jumlah sel darah merah. Unsur
    ini juga boleh meningkatkan kadar pengeluaran susu ibu. Kalsium dan kalium
    yang terdapat dalam kurma juga dapat mengelak daripada berlakunya tekanan
    darah tinggi.

    Menurut kajian Dr. Mahmud Nazim al Nasimy dalam buku Tempoh Mengandung
    Daripada Segi Perubatan: Fiqhiyyah dan Perundangan, jus kurma dapat menolong
    mencengkam rahim sewaktu proses kelahiran, memperkukuh urat rahim dan
    memudahkan bersalin. Vitamin A pula dapat memelihara kulit yang sihat. Kurma
    juga mengandungi kalium yang dapat mengurangkan risiko penyakit strok. Hal
    ini demikian kerana kalium ialah sejenis mineral yang membuatkan kadar
    denyutan jantung menjadi teratur serta membantu tekanan darah.

    1.2.4 Memudahkan proses pencernaan

    Kurma merupakan juadah yang sangat popular pada bulan Ramadan. Umat Islam
    memakannya ketika berbuka puasa. Nabi menggalakkan umat Islam berbuka puasa
    dengan mengambil buah kurma. Apakah faedahnya? Jawapannya tidak lain tidak
    bukan kerana kurma mengandungi glukosa dan sukrosa. Ketika perut kosong,
    saat itulah makanan yang mengandungi nutrien glukosa dan sukrosa akan mudah
    dicerna dan diserap secara cepat dan maksimum. Jadi, kandungan glukosa dan
    sukrosa dalam kurma yang banyak itu menjadikan proses pencernaan di dalam
    badan sangat mudah. Selain itu, kita juga tertanya-tanya sebab seseorang itu
    memakan buah kurma, dia terus berasa kenyang? Maka antara salah satu
    daripada rahsianya seperti yang terdapat dalam kitab 'al-Maktuubaat' hasil
    tulisan Siir al-Hindi, menyatakan bahawa biji kurma itu pada asalnya dicipta
    oleh Allah SWT daripada sisa tanah kejadian Nabi Adam a.s. Oleh hal yang
    demikian, sesiapa yang memakan kurma akan terus menjadi darah daging dan
    rasa kenyang dengan serta-merta.

    1.2.5 Kurma menenangkan perasaan

    Dalam al-Quran surah Maryam ayat 26, Allah SWT berfirman kepada Saidatina
    Maryam a.s; "Bertenanglah hati daripada segala yang merunsingkan".

    Ternyata firman Allah SWT ini yang menyuruh Mariam memakan kurma untuk
    menenangkan fi kiran tidak bercanggah dengan kajian sains. Pengkaji
    mendapati dalam buah kurma terdapat sejenis bahan asas protein, iaitu asid
    amino (essential amino acid) yang dikenali dengan nama triptofan. Triptofan
    merupakan sejenis asid amino yang sangat diperlukan bagi membantu mekanisme
    badan yang lain terutamanya bagi sintesis niasin. Terdapat sesetengah asid
    amino boleh dihasilkan oleh badan tetapi unsur triptofan hanya dapat
    diperoleh melalui diet pemakanan manusia. Triptofan ini sejenis unsur yang
    boleh memberikan ketenangan kepada manusia. Tanpa triptofan, manusia akan
    rasa serabut, tertekan, gundah-gulana dan tidak tentu arah.

    Penyelidikan klinikal juga mendapati bahawa triptofan berperanan sebagai
    agen antidepresi dan meningkatkan kadar neurotransmit serotonin (kawal atur
    aras ketenangan) dalam otak. Jadi, benarlah fi rman-Nya dalam al-Quran. Maha
    suci Tuhan yang telah menjadikan buah kurma ini dengan begitu sempurna,
    bukan sahaja memberikan manfaat kepada fi zikal manusia bahkan memberikan
    manfaat untuk jiwa dan mental manusia.

    1.2.6 Kurma memelihara kesihatan dan menjauhkan sihir

    Selain menenangkan perasaan, kurma juga memelihara kesihatan. Berdasarkan
    kajian kimia dan fi siologi oleh Dr. Ahmad Abdul Ra'ouf Hisyam dan Dr. Ali
    Ahmad Syahhat, memakan kurma ketika berbuka puasa akan menambahkan peratus
    kandungan glukosa dan sukrosa dalam badan. Antara kurma yang terbaik ialah
    kurma ajwah yang sangat tinggi mutu dan harganya. Kurma ini juga dikenali
    sebagai kurma nabi kerana asal permulaannya telah ditanam oleh Nabi Muhammad
    SAW. Kurma ajwah mempunyai khasiat yang banyak. Bahkan dengan memakan
    tujuh biji kurma ajwah akan menyebabkan seseorang itu terselamat daripada
    sihir dan gangguan syaitan.

    Nabi bersabda, maksudnya: "Ajwah itu buahan daripada syurga. Ajwah merupakan
    penawar kepada segala racun." (Tarmizi, Nasaai dan Ibnu Majah)

    KANDUNGAN BUKU

    Sekapur sirih

    Pendahuluan

    Bab 1 : Kurma

    Pengenalan

    1.1 Kandungan nutrien dalam kurma

    1.2 Khasiat kurma
    1.2.1 Mengelakkan penyakit
    1.2.2 Menyembuhkan penyakit yang kronik
    1.2.3 Memudahkan proses bersalin
    1.2.4 Memudahkan proses pencernaan
    1.2.5 Menenangkan perasaan
    1.2.6 Memelihara kesihatan dan menjauhkan sihir

    1.3 Penyediaan ubat dengan menggunakan kurma

    1.4 Petua dan larangan penggunaan kurma

    Bab 2 : Madu

    Pengenalan

    2.1 Kandungan nutrien dalam madu

    2.2 Khasiat madu
    2.2.1 Pemangkin kesihatan dan agen penyembuhan yang berkesan
    2.2.2 Memacu kecerdasan otak
    2.2.3 Antioksidan (bahan antipenuaan)
    2.2.4 Bahan antibakterial (melawan serangan bakteria)

    2.3 Penyediaan ubat dengan menggunakan madu

    2.4 Petua dan larangan penggunaan madu

    Bab 3: Bawang Putih

    Pengenalan

    3.1 Kandungan nutrien dalam bawang putih

    3.2 Khasiat bawang putih
    3.2.1 Sebagai bahan antikuman
    3.2.2 Penyembuh penyakit kronik
    3.2.3 Mempercepat pertumbuhan sel
    3.2.4 Sebagai antibiotic

    3.3 Penyediaan ubat menggunakan bawang putih

    3.4 Petua dan larangan penggunaan bawang putih

    Bab 4: Buah Zaitun

    Pengenalan

    4.1 Kandungan nutrien dalam buah zaitun

    4.2 Khasiat buah zaitun
    4.2.1 Agen perubatan
    4.2.2 Antioksidan (bahan antipenuaan) dan bahan kecantikan
    4.2.3 Penyembuh penyakit kronik
    4.2.4 Sebagai agen pemakanan yang sihat

    4.3 Penyediaan ubat menggunakan buah zaitun

    4.4 Petua dan larangan penggunaan buah zaitun

    Bab 5 : Buah Delima

    Pengenalan

    5.1 Kandungan nutrien dalam buah delima

    5.2 Khasiat buah delima
    5.2.1 Unsur penting pembentukan darah merah dan antioksidan
    5.2.2 Memelihara jantung dan saraf
    5.2.3 Mempercepat tumbesaran

    5.3 Penyediaan ubat menggunakan buah delima

    5.4 Petua dan larangan penggunaan buah delima

    Bab 6: Halia

    Pengenalan

    6.1 Kandungan nutrien dalam halia

    6.2 Khasiat halia
    6.2.1 Agen penyembuh
    6.2.2 Pembunuh kuman
    6.2.3 Penawar racun dan menghentikan muntah

    6.4 Penyediaan ubat menggunakan halia

    6.5 Petua dan larangan penggunaan halia

    Bab 7: Timun

    Pengenalan

    7.1 Kandungan nutrien dalam timun

    7.2 Khasiat timun
    7.2.1 Agen kecantikan
    7.2.2 Sebagai penyingkir bahan toksik
    7.2.3 Menggalakkkan pembuangan air kecil

    7.3 Penyediaan ubat menggunakan timun

    7.4 Petua dan larangan penggunaan timun

    Bab 8: Bawang merah

    Pengenalan

    8.1 Kandungan nutrien dalam bawang merah

    8.2 Khasiat bawang merah
    8.2.1 Agen pembunuh sel kanser
    8.2.2 Mengurangkan risiko Alzheimer's dan kencing manis
    8.2.3 Membantu awet muda dan menurunkan tekanan darah

    8.3 Penyediaan ubat menggunakan bawang merah

    8.4 Petua dan larangan penggunaan bawang merah

    Bab 9: Buah Tiin

    Pengenalan

    9.1 Kandungan nutrien dalam buah tiin

    9.2 Khasiat buah tiin
    9.2.1 Mengubati penyakit kronik
    9.2.2 Menjaga kesihatan tubuh
    9.2.3 Dapat merangsang haemoglobin darah dan mengubati luka
    9.2.4 Dapat menurunkan berat badan
    9.2.5 Khasiat buah tiin yang lain

    9.3 Penyediaan ubat menggunakan buah tiin

    9.4 Petua dan larangan penggunaan buah tiin

    Bab 10: Anggur

    Pengenalan

    10.1 Kandungan nutrien dalam anggur

    10.2 Khasiat anggur
    10.2.1 Antioksidan
    10.2.2 Dapat memacu kecerdasan otak

    10.3 Petua dan larangan penggunaan buah anggur

    Bab 11: Susu Haiwan

    Pengenalan

    11.1 Kandungan nutrien dalam susu

    11.2 Khasiat susu
    11.2.1 Kaya dengan nutrien
    11.2.2 Sebagai sumber kalsium yang utama
    11.2.3 Sebagai alat perawatan tubuh
    11.2.4 Sebagai penawar penyakit

    11.3 Penyediaan ubat menggunakan susu

    11.4 Petua dan larangan penggunaan susu

    Bab 12: Susu ibu

    Pengenalan

    12.1 Kandungan nutrien dalam susu ibu

    12.2 Khasiat susu ibu
    12.2.1 Mengandungi zat makanan dalam nisbah yang betul
    12.2.2 Antijangkitan yang melawan penyakit
    12.2.3 Meningkatkan kecerdasan otak bayi

    12.3 Kebaikan susu ibu
    12.3.1 Melahirkan generasi muda yang sihat dan pintar
    12.3.2 Menjadikan wanita bekerja lebih sihat
    12.3.3 Kaedah perancang keluarga yang selamat
    12.3.4 Menyerlahkan naluri keibuan
    12.3.5 Memudahkan pergerakan

    12.4 Saranan penyusuan di tempat kerja

    12.5 Petua dan larangan penggunaan susu ibu

    Bab 13: Ikan

    Pengenalan

    13.1 Kandungan nutrien dalam ikan

    13.2 Khasiat ikan

    13.3 Khasiat ikan linang

    13.4 Petua dan larangan penggunaan ikan

    Bab 14: Daging

    Pengenalan

    14.1 Kandungan nutrien dalam daging

    14.2 Khasiat daging
    14.2.1 Menguatkan tulang dan gigi dan membentuk sistem saraf
    14.2.2 Membentuk haemoglobin
    14.2.3 Daging tidak menggemukkan jika diambil dalam jumlah yang seimbang

    14.3 Jenis-jenis daging
    14.3.1 Daging lembu dan sapi
    14.3.2 Daging kambing biri-biri/kibas
    14.3.3 Daging unta
    14.3.4 Daging kuda
    14.3.5 Daging kijang
    14.3.6 Daging arnab
    14.3.7 Daging dhab

    14.4 Petua dan larangan penggunaan daging

    Bab 15: Air

    Pengenalan

    15.1 Kelebihan air

    15.2 Bagaimanakah tubuh boleh kehilangan air?

    15.3 Simpton-simpton kehilangan air

    15.4 Kesan penyahhidratan yang teruk

    15.5 Air zamzam

    15.6 Petua dan larangan penggunaan air

    Penutup

    Bibliografi

    Artikel di atas dipetik dari BAB 1: Kurma dalam buku Kenali 15 Superfoods
    Dalam Al-Quran. Maklumat lanjut berkenaan buku ini boleh didapati di
    http://www.books.perintis.com.my atau berhubung dengan Cik Nor di talian
    03-9019 5303.



    No comments:

    Post a Comment

    MASIH BEKERJA DAN INGIN MEMBINA PART-TIME INCOME?

    MASIH BEKERJA DAN INGIN MEMBINA PART-TIME INCOME?
    klik image dibawah untuk terus ke whatapps

    nota umrah

    Selamatkan Gaza

    Tabung Palestin HALUAN
    (Maybank Berhad) 5-644-902-085-28

    Mari sama-sama kita menabung untuk SAHAM AKHIRAT,

    TAKBIR ... ALLAHUAKHBAR!!!!

    Panduan Umrah Bagi Yang Masih KELIRU

    Panduan Umrah Bagi Yang Masih KELIRU
    Sebuah panduan bagi jemaah yang pertama kali hendak menunaikan umrah.

    Popular Posts

    Labels

    agensi (12) artikel (33) haji (1) makanan (3) tips (10) umrah (12) ziarah (13)